Mélyen tisztelt örök JUGYIK-osok!

A 2020-as év korántsem azt hozta, amit vártunk. Egy ifjúsági szervezet életében alapvető fontosságú a találkozás, a közösség megélése, ebből táplálkozik. A helyzet azonban másként alakult, újra kellett tervezni az életünket, a klub működését. Egyetemistákat felkaroló csapatként nehezítette a dolgunkat az online oktatás, a karantén, hiszen Nyitrán szerte az országból tanulnak magyar diákok. Hogyan építhetnénk hát közösséget, ha oly távol vagyunk egymástól?

Nem voltunk restek, kerestük a különböző megoldásokat, igyekeztünk kihozni a legjobbat az adott körülményekből. Büszkén jelentjük ki – sikerült.

Az év eleji programjainkat még nem befolyásolta a vírushelyzet: 

február 18.: Témák és ígéretek, avagy "örök élet + ingyen sör" (politikai előadás, választásokhoz közeledve);

február 25.: Szemeszternyitó sörözés;

március 2–5.: Tavaszi Ifjúsági Napok (táncház, magyarbuli, műveltségi vetélkedő, focitorna).

 

Rendkívül hálásak vagyunk, hogy a Tavaszi Ifjúsági Napok programsorozatunkat még megtarthattuk, hiszen számunkra ez a nyári szemeszter legkiemelkedőbb eseménye. Normális esetben ezzel nyitjuk a félévet, s, bár akkor még nem sejtettük, 2020-ban ezzel a programmal zártuk.

Bizonytalan időszak következett ezután, de az ötletelés folyamatos volt, így hamarosan érkeztek a következő programok:

április 7.: Túlélő Gameparty (online videójáték);

április 20.: Online magyarbuli;

május 5.: A gyógynövények titkai (előadás);

május 15.: Szemeszterzáró online magyarbuli.

 

Mindezek mellett nyereményjátékokkal, kollázsokkal biztattuk a diákságot a felelősségteljes magatartásra, az otthonmaradásra. Igyekeztünk lényegretörően, időben átadni a nyitrai egyetemek által hozott döntéseket, a korlátozásokat, azok módosításait. Kezdeményezésünkre (a Közép-európai Tanulmányok Kara dékánasszonya közreműködésével) az egyetem weboldalán egyes intézkedések magyar nyelven is elérhetővé váltak a hallgatók számára. Többre vágytunk mégis – szerettünk volna tenni valamit azokért, akik nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt. Felhívtuk a figyelmet a felvidéki magyar vállalkozásokra, követőink segítségével összegyűjtve azokat, majd csoportosítás után újra megosztva őket. A felvidéki zenekarok sem voltak könnyű helyzetben, így egy kihívással arra biztattuk a fiatalokat és idősebbeket egyaránt, hogy hallgassák a zenéjüket különböző platformokon. Míg a csapat egy része ezeken a kezdeményezéseken dolgozott, a háttérben a weboldalunk újítása zajlott, íme: http://jugyik.sk/

Nyáron enyhültek a körülmények, a korlátozások, így egy csapatépítő keretén belül tudtunk találkozni. Talán mondani sem kell, mennyire jó volt újra látni egymást! 

Szigorú járványügyi előírások betartásával megtarthattuk közösen a Diákhálózat (DH) többi tagszervezetével együtt (AED, KAFEDIK, Kikelet, JAIK, JóMóD, KAD) a 39. Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábort szeptember 2-a és 7-e között. 

A téli szemeszter indítása újból fejtörést okozott az egyetemek vezetőségének – míg a Konstantin Filozófus Egyetem egy hét halasztással megnyitotta kapuit, a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem távoktatással várta a kezdetektől hallgatóit. Mindezt figyelembe véve a félév első programját online formában tartottuk meg: szeptember 22-én az AiS és UiS online gyorstalpalónak hatalmas sikere volt a diákok körében.

Mivel a társaság, a közösség személyes formában néhány hallgató számára megadatott, éltünk a helyzettel, s néhány programot becsempésztünk a szemeszterkezdésbe. Az egyetemisták ezt díjazták, így sikeres eseményeket tudhattunk magunkénak az iskolaév elején:

szeptember 30.: Magyarintri arca(i) (takarítás, ismerkedés a Sedivy László Református Szakkollégiumban);

október 6.: Gólyásozás (elsőévesek megismerése);

október 7.: Terelő Juhász (nyílt gyűlés a JUGYIK-kal).

 

A korlátozások viszont korán beköszöntek, mivel a helyzet romlott. Évek óta először maradt el Őszi Ifjúsági Napok programsorozatunk, melyet oly nagy szívvel terveztünk és vártunk. Helyette a következő eseményékkel rukkoltunk elő az online térben:

október 14.: Műveltségi vetélkedő;

október 23.: Hulladékgazdálkodás és a zero waste életmód összefüggései (előadás);

október 28.: Ősi ritmusok (előadás);

november 4.: Honfoglaló (játékest);

november 18.: Szakdolgozz, de hogyan? (tanácsok a szakdolgozat írásához);

november 26.: Skribbl (játékest);

december 11.: Mov(ie)elődj velünk! (közös filmezés, majd kvíz);

december 15.: Adnám, ha kiadnád (előadás a kötet- és könyvkiadásról, a versírásról).

 

A téli szemeszterben nagyobb volt a kínálat, igyekeztünk felhasználni a már megszerzett tapasztalatokat, emellett a megújult csapatban ötletekből sem volt hiány. December 1-jén meghirdettünk egy fotópályázatot is TávÚTON címmel, melyre szlovákiai magyar egyetemisták jelentkezését várjuk január 31-ig. 

Sedivy Lászlóról, egykori nyitrai református lelkipásztorról lett elnevezve a kollégium, hol sok magyar diák lakik jelenleg. Az ő születésének 150. évfordulójáról annak napján, november 11-én emlékeztünk meg néhányan a jelenlegi lelkésszel, Ficzere Tamással együtt a nyitrai temetőben.

A minden évben szokásos Zoboraljai Mikulásnap projektünk szintén rendhagyó módon zajlott le, de mindenképp tudatni akartunk a gyermekekkel, hogy ebben a nehéz, bizonytalan és kiszámíthatatlan időkben sem felejtkezünk meg róluk. Erről az alábbi videóban láthatnak összefoglalót: https://www.facebook.com/watch/?v=403533817457852

December vége felé közeledve számunkra ismeretlen gyermekeknek szerettünk volna mosolyt csalni az arcára, szebbé téve karácsonyukat, így bekapcsolódtunk a III. Felvidéki Cipősdoboz akcióba is.

2019-ben az Őszi Ifjúsági Napok keretén belül ünnepeltük a JUGYIK megalakulásának 55. évfordulóját. Az alapító tagok közül jelezte azonban egy személy, hogy bár a gondolat megszületett már 1964-ben, a valódi megalakulás 1965-ben történt. Így történt az, hogy a 2020-as év végét ennek szenteltük, megemlékeztünk örökös tagjainkkal együtt a JUGYIK-ban töltött évekről. Ezeket a linkre kattintva olvashatják: http://jugyik.sk/megalakulas.html

 

Amint látják, mi 2020-ban sem unatkoztunk. A körülmények adottak voltak, mi pedig alkalmazkodtunk hozzá, s igyekeztünk kihozni a legtöbbet belőle, ahogy erre egyébként is törekszünk. Reméljük 2021 már könyörületesebb lesz hozzánk, hiszen a személyes találkozást még a legjobb online előadás sem tudja pótolni.

Ezúton is kívánunk mindannyiuknak békés, boldog, szeretetben, örömökben, sikerekben és főképp egészségben gazdag új esztendőt!

 

Amennyiben támogatni szeretné tevékenységünket, kérjük jelezze ezt számunkra, s megadjuk ennek a lehetőségét és módját. Előre is szívből köszönünk bárminemű adományt és segítséget!

 

Üdvözlettel

a JUGYIK csapata