Mélyen tisztelt örök JUGYIK-osok!

A 2020-as év korántsem azt hozta, amit vártunk. Egy ifjúsági szervezet életében alapvető fontosságú a találkozás, a közösség megélése, ebből táplálkozik. A helyzet azonban másként alakult, újra kellett tervezni az életünket, a klub működését. Egyetemistákat felkaroló csapatként nehezítette a dolgunkat az online oktatás, a karantén, hiszen Nyitrán szerte az országból tanulnak magyar diákok. Hogyan építhetnénk hát közösséget, ha oly távol vagyunk egymástól?

Nem voltunk restek, kerestük a különböző megoldásokat, igyekeztünk kihozni a legjobbat az adott körülményekből. Büszkén jelentjük ki – sikerült.

Az év eleji programjainkat még nem befolyásolta a vírushelyzet: 

február 18.: Témák és ígéretek, avagy "örök élet + ingyen sör" (politikai előadás, választásokhoz közeledve);

február 25.: Szemeszternyitó sörözés;

március 2–5.: Tavaszi Ifjúsági Napok (táncház, magyarbuli, műveltségi vetélkedő, focitorna).

 

Rendkívül hálásak vagyunk, hogy a Tavaszi Ifjúsági Napok programsorozatunkat még megtarthattuk, hiszen számunkra ez a nyári szemeszter legkiemelkedőbb eseménye. Normális esetben ezzel nyitjuk a félévet, s, bár akkor még nem sejtettük, 2020-ban ezzel a programmal zártuk.

Bizonytalan időszak következett ezután, de az ötletelés folyamatos volt, így hamarosan érkeztek a következő programok:

április 7.: Túlélő Gameparty (online videójáték);

április 20.: Online magyarbuli;

május 5.: A gyógynövények titkai (előadás);

május 15.: Szemeszterzáró online magyarbuli.

 

Mindezek mellett nyereményjátékokkal, kollázsokkal biztattuk a diákságot a felelősségteljes magatartásra, az otthonmaradásra. Igyekeztünk lényegretörően, időben átadni a nyitrai egyetemek által hozott döntéseket, a korlátozásokat, azok módosításait. Kezdeményezésünkre (a Közép-európai Tanulmányok Kara dékánasszonya közreműködésével) az egyetem weboldalán egyes intézkedések magyar nyelven is elérhetővé váltak a hallgatók számára. Többre vágytunk mégis – szerettünk volna tenni valamit azokért, akik nehéz helyzetbe kerültek a járvány miatt. Felhívtuk a figyelmet a felvidéki magyar vállalkozásokra, követőink segítségével összegyűjtve azokat, majd csoportosítás után újra megosztva őket. A felvidéki zenekarok sem voltak könnyű helyzetben, így egy kihívással arra biztattuk a fiatalokat és idősebbeket egyaránt, hogy hallgassák a zenéjüket különböző platformokon. Míg a csapat egy része ezeken a kezdeményezéseken dolgozott, a háttérben a weboldalunk újítása zajlott, íme: http://jugyik.sk/

Nyáron enyhültek a körülmények, a korlátozások, így egy csapatépítő keretén belül tudtunk találkozni. Talán mondani sem kell, mennyire jó volt újra látni egymást! 

Szigorú járványügyi előírások betartásával megtarthattuk közösen a Diákhálózat (DH) többi tagszervezetével együtt (AED, KAFEDIK, Kikelet, JAIK, JóMóD, KAD) a 39. Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábort szeptember 2-a és 7-e között. 

A téli szemeszter indítása újból fejtörést okozott az egyetemek vezetőségének – míg a Konstantin Filozófus Egyetem egy hét halasztással megnyitotta kapuit, a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem távoktatással várta a kezdetektől hallgatóit. Mindezt figyelembe véve a félév első programját online formában tartottuk meg: szeptember 22-én az AiS és UiS online gyorstalpalónak hatalmas sikere volt a diákok körében.

Mivel a társaság, a közösség személyes formában néhány hallgató számára megadatott, éltünk a helyzettel, s néhány programot becsempésztünk a szemeszterkezdésbe. Az egyetemisták ezt díjazták, így sikeres eseményeket tudhattunk magunkénak az iskolaév elején:

szeptember 30.: Magyarintri arca(i) (takarítás, ismerkedés a Sedivy László Református Szakkollégiumban);

október 6.: Gólyásozás (elsőévesek megismerése);

október 7.: Terelő Juhász (nyílt gyűlés a JUGYIK-kal).

 

A korlátozások viszont korán beköszöntek, mivel a helyzet romlott. Évek óta először maradt el Őszi Ifjúsági Napok programsorozatunk, melyet oly nagy szívvel terveztünk és vártunk. Helyette a következő eseményékkel rukkoltunk elő az online térben:

október 14.: Műveltségi vetélkedő;

október 23.: Hulladékgazdálkodás és a zero waste életmód összefüggései (előadás);

október 28.: Ősi ritmusok (előadás);

november 4.: Honfoglaló (játékest);

november 18.: Szakdolgozz, de hogyan? (tanácsok a szakdolgozat írásához);

november 26.: Skribbl (játékest);

december 11.: Mov(ie)elődj velünk! (közös filmezés, majd kvíz);

december 15.: Adnám, ha kiadnád (előadás a kötet- és könyvkiadásról, a versírásról).

 

A téli szemeszterben nagyobb volt a kínálat, igyekeztünk felhasználni a már megszerzett tapasztalatokat, emellett a megújult csapatban ötletekből sem volt hiány. December 1-jén meghirdettünk egy fotópályázatot is TávÚTON címmel, melyre szlovákiai magyar egyetemisták jelentkezését várjuk január 31-ig. 

Sedivy Lászlóról, egykori nyitrai református lelkipásztorról lett elnevezve a kollégium, hol sok magyar diák lakik jelenleg. Az ő születésének 150. évfordulójáról annak napján, november 11-én emlékeztünk meg néhányan a jelenlegi lelkésszel, Ficzere Tamással együtt a nyitrai temetőben.

A minden évben szokásos Zoboraljai Mikulásnap projektünk szintén rendhagyó módon zajlott le, de mindenképp tudatni akartunk a gyermekekkel, hogy ebben a nehéz, bizonytalan és kiszámíthatatlan időkben sem felejtkezünk meg róluk. Erről az alábbi videóban láthatnak összefoglalót: https://www.facebook.com/watch/?v=403533817457852

December vége felé közeledve számunkra ismeretlen gyermekeknek szerettünk volna mosolyt csalni az arcára, szebbé téve karácsonyukat, így bekapcsolódtunk a III. Felvidéki Cipősdoboz akcióba is.

2019-ben az Őszi Ifjúsági Napok keretén belül ünnepeltük a JUGYIK megalakulásának 55. évfordulóját. Az alapító tagok közül jelezte azonban egy személy, hogy bár a gondolat megszületett már 1964-ben, a valódi megalakulás 1965-ben történt. Így történt az, hogy a 2020-as év végét ennek szenteltük, megemlékeztünk örökös tagjainkkal együtt a JUGYIK-ban töltött évekről. Ezeket a linkre kattintva olvashatják: http://jugyik.sk/megalakulas.html

 

Amint látják, mi 2020-ban sem unatkoztunk. A körülmények adottak voltak, mi pedig alkalmazkodtunk hozzá, s igyekeztünk kihozni a legtöbbet belőle, ahogy erre egyébként is törekszünk. Reméljük 2021 már könyörületesebb lesz hozzánk, hiszen a személyes találkozást még a legjobb online előadás sem tudja pótolni.

Ezúton is kívánunk mindannyiuknak békés, boldog, szeretetben, örömökben, sikerekben és főképp egészségben gazdag új esztendőt!

 

Amennyiben támogatni szeretné tevékenységünket, kérjük jelezze ezt számunkra, s megadjuk ennek a lehetőségét és módját. Előre is szívből köszönünk bárminemű adományt és segítséget!

 

Üdvözlettel

a JUGYIK csapata

Mélyen tisztelt örök JUGYIK-osok!

 

A 2021-es év bizakodásaink ellenére sem azt hozta, amire számítottunk. Egy ifjúsági klub életében nélkülözhetetlen a találkozás és a közösség megélése, de a helyzet ismét máshogy alakult. 2020-hoz képest már volt tapasztalatunk az online programok megszervezésével, és már szervezetünk online működése is állandó ritmussal rendelkezett, mégis reméltük, hogy lassan, de biztosan visszatérünk a régi kerékvágásba. Sajnálatos módon, ez nem történt meg, csak ideig-óráig élvezhettük ismét a személyes találkozás örömét, de ennek ellenére kijelenthetjük, hogy egy sikeres évet tudhatunk magunk mögött, és kihoztuk a legjobbat az adott körülményekből.

Az eseményeink mindegyike az online világunkban valósult meg a nyári szemeszterben, amelyet a következőképpen indítottunk:

02.15.: ČlovečEst avagy ha már őrjít a lokdán (játékest)

02.26.: A motiváció forrása 2021-ben (előadás)

03.04.: Ide süss! (közös-online-sütés) – 1. rész

03.08.: Agarsz-e játszani? (Agar.io - játékest)

A Tavaszi Ifjúsági Napok programsorozatunk, mely számunkra a nyári szemeszter legkiemelkedőbb eseménye, szintén online került megrendezésre, ezúttal három különböző programmal leptük meg az érdeklődőket:

03.20.: Felvidék kincsei (előadás)

03.20.: Magyarbuli

03.21.: KÖTETlenül (kötetlen beszélgetés az irodalomról, a könyvekről)

Az ötletelés természetesen ezután is folytatódott, így hamarosan érkeztek a következő programok:

03.24.: Adom, hogy kiadtad! (író-olvasó találkozó Durica Katarinával) – közös szervezés a Pozsonyi Magyar Szakkollégiummal

03.29.: FestEGGess! (húsvéti DIY-workshop)

04.10.: Hogyan menjünk világgá? (előadás)

04.12.: Kreatív írás (workshop)

04.23.: A streamház világa (előadás)

04.29.: Ide süss! (közös-online-sütés) – 2. rész

05.03 – 05.07.: Kvíz hét – közös szervezés a Diákparlamenttel

Emellett természetesen igyekeztünk időben átadni a nyitrai egyetemek által hozott döntéseket és azok módosításait. Szerettük volna kiemelni a felvidéki művészvilágot is, hasonlóképpen, ahogy 2020-ban tettük a felvidéki magyar vállalkozásokkal, így platformjainkon bemutattuk a kiválasztott művészek munkásságát, illetve mindegyik kategóriánál létrehoztunk egy felületet, ahol követőink megoszthatták velünk és egymással, hogy nekik ki/kik a kedvenc alkotójuk/alkotóik az adott csoportban, így sikerült csokorba gyűjtenünk a felvidéki magyar művészek egy részét.

Nyáron enyhültek a körülmények, így megtarthattuk a csapatépítőnket, egyben tisztújítónkat, és végre ismét találkozhattunk egymással. Mondanunk sem kell, mennyire boldoggá tett ez minket.

A járványügyi előírások betartásával megtarthattuk közösen a Diákhálózat (DH) többi tagszervezetével együtt (AED, KAFEDIK, Kikelet, JAIK, JóMóD, KAD) a 40. Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábort szeptember 2-a és 7-e között, melyen méltóképp megünnepeltük ezt a gyönyörű jubileumot. 2021-ben nem ez volt az egyetlen fontos dátum a tagszervezetek életében, hiszen maga a Diákhálózat is ebben az évben ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját, így szeptember 17-én megrendezésre került a Klubmozgalmi Nagytalálkozó.

2021 téli szemesztere ismét rengeteg bizonytalanságot, meglepetést és váratlan fordulatot hozott mindannyiunk életébe, és ez természetes módon befolyásolta ifjúsági szervezetünk működését is. A félév megkezdésekor újraosztottuk, és személyesen továbbítottuk a tavalyi AiS/UiS online gyorstalpalónkat, melynek idén is nagy sikere volt a diákok körében.

Mivel a társaság, a közösség személyes formában adatott meg a téli szemeszter elején, éltünk a helyzettel, s néhány programot becsempésztünk a szemeszterkezdésbe. Egyetemista társaink ezt díjazták, rengetegen látogattak el eseményeinkre, így sikeres programokat tudhattunk magunkénak:

09.21.: Gólyásozás (elsőévesek megismerése + takarítás, ismerkedés a Sedivy László Református Szakkollégiumban)

09.29.: Terelő Juhász (nyílt gyűlés a JUGYIK-kal)

10.04.: Ultra Neutra és csocsóbajnokság (Nyitra megismerése + csocsóbajnokság)

10.06.: A csehszlovákiai magyar ifjúsági klubmozgalom lapjai (Czáboczky Szabolcs könyvbemutatója)

10.21.: Táncoló talpak – Sajó banda koncert, táncház (Pozsony): sajnos Nyitrán problémát okozott a terembérlés a COVID-automata miatt, így kénytelenek voltunk áthelyezni a táncházat Pozsonyba

10. 27.: Geocaching (közös kincskeresés, geoládák felderítése)

Októberben szerveztük meg a hagyományos Őszi Ifjúsági Napokat (10.12 – 10.14.) is, idén a vírus terjedésének megakadályozása érdekében az online térben, melyeket a Varieté X előadásával indítottuk, ezt követően pedig az előadás témájával kapcsolatos workshopon is részt vehettek az érdeklődők. Másnap az Ide süss! -programsorozatunk következő részével folytattuk, mely során a résztvevők egy közös sütésbe kapcsolódhattak be, majd az Őszi Ifjúsági Napokat Bóna Friderika könyvbemutatójával zártuk.

Novemberben is zajlott az élet, virtuális világunkban ezek az események kerültek megszervezésre:

11.04.: Bakalár gyorstalpaló

11.11.: Skribbl (játékest)

11.17.: FŰszerezzük meg! (előadás a gyógynövényekről és azok hatásairól)

11.26.: Slam poetry (FTDK)

Ezen kívül a tagjaink közül többen részt vettek a pozsonyi tüntetésen a szabad egyetemekért és főiskolákért.

A december folyamán a következő programokkal rukkoltunk elő az online térben:

12.02.: Kvízest – a 80-as/90-es évek slágereiből

12.06.: DIYszíts velünk! (karácsonyi díszek készítése, kézműves foglalkozás)

A minden évben szokásos Zoboralji Mikulás-nap projektünk a tavalyi sémát követve ismét rendhagyó módon zajlott, de semmiképp sem szerettük volna, hogy a gyerekek azt higgyék, megfeledkeztünk róluk. A mikuláscsomagokat a következő alapiskolákba vittük el: Gímesre, Zsérére, Nagycéténybe, Kolonra és Alsóbodokra. Az öt iskolába 121 csomagot juttattunk el, valamint készítettünk egy videót, melyet továbbítottunk az iskoláknak is, íme: https://www.facebook.com/jugyik/videos/1075977463136803

Idén is szerettük volna megajándékozni azokat, akiknek tényleg nagy szükségük van a segítségre, így tagjaink különböző karácsonyi adományozásokba is becsatlakoztak, például a cipősdoboz akcióba, az adventi kalendáriumba stb.

Ebben az évben is igyekeztünk a legtöbbet kihozni az adott lehetőségekből, és most már nagyobb tapasztalattal és magabiztossággal vágtunk bele az online események megszervezésébe. Reméljük, hogy idén már egyre inkább kikopnak a virtuális programok, és a személyes találkozást magába foglaló események kerülnek ismét előtérbe.

Ezúton is kívánunk mindannyiuknak békés, boldog, szeretetben, örömökben, sikerekben és főképp egészségben gazdag új esztendőt!

 

Előre is szívből köszönünk bárminemű adományt és segítséget!

 

Üdvözlettel

a JUGYIK csapata